::: insan terpilih :::

Monday, October 12, 2009

::: ibu :::

hari nie aku nak tulis serius sikit...
entri yg mayb buat semua terpikir & berfikir...
ye la... asyik seronok...
kadang² kene ade mase untuk serius...
aku just nak share kat semua...

tentang satu benda paling berharga dalam hidup kite...
IBU...!!!

ok...
mcm² panggilan ade korang panggil insan paling berharga ini... mama,ummi,ibu,mak & mcm² lagi jenis panggilan...
tapi insan ini tetap same...
insan yg paling berharga...
yg mengandungkan kite...
9 bulan lebih...
melahirkan kite...
berapa byk urat putus, kamu tak kan dapat hitung...
tpi kamu semua pikir kamu dah cukup bahagiakan insan ini???
die tak perlukan duit,harta kamu...
hanya kasih syg kamu...
kamu pernah hitung brape titis air
mata insan ini tumpah kerana kamu???
kamu tahu apa dosanya kan???
antara 4 dosa² besar selain menyekutukan Allah,
membunuh manusia
& saksi palsu...


dalam surah an-Nisa' ayat 36 yg bermaksud,
“Sembahlah Allah dan janganlah kamu mempersekutukan-Nya dengan sesuatu pun.
Dan berbuat baiklah kepada orang tua (ibu bapa).”


berbagai cara boleh kamu
mengecewakan diri insan ini...
kerana cinta, harta & mcm² cara lagi...
kamu sedar,
dalam 3 bulan pertama ibu kamu mengandungkan kamu,
insan ini menghadapi perbagai keperitan...
badan selalu letih,kepala pening & selalu loya...
ibu seharusnye diletak tinggi oleh anak²...
lebih² anak lelaki...
sampai mati korang,
hubungan & tanggungjawab korang
terhadap ibu korang takkan putus...

kalau tak salah aku, kalau korang dah
kawin,
satu helai kain korang beli
untuk isteri korang, sehelai juga
lah untuk ibu kamu...

melainkan ibu korang tak kesah...
ini adalah tentang agama...
bukan boleh di main²...
semua manusia tak sempurna...
melakukan kesilapan...
tapi,hati ibu jaga lah...
selagi dia bersama kite...
jgn mase ade, kite tak sedar,
bila hilang baru tangisi...

tak guna mase itu...



bagaimana...
pikir²kan la kawan² ku...
selagi mereka ada...
aku syg kamu mama...
mama ZAHANIM...
salam~

1 comment:

alvin takda rumah harga 8juta story.... said...

ini entri kamu yang terbaik..sumpah...selama ni tak da apa pun pengajaran yang aku boleh dapat dari blog kamu ni...aku harap kamu balance kan la blog kamu ni...jangan nak liverpool jer..macam sempit sgt hidup kamu ni..apapun...syabas sbb ingat kan aku ttg pengorbanan seorg ibu..sesungguhnya aku adalah org yang dah berjanji akan bermatian menjaga ibu aku..i luv u puan siti zaleha yang rock n roll...
**apapun juga...suka hati kamu la nak entri apapun..ni kan blog kamu...byk songeh pulak alvin ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...